Heb je de authenticatie in twee stappen reeds ingeschakeld, en wil je bijvoorbeeld de verificatiemethode wijzigen naar sms of de authenticator app? Navigeer dan naar de helppagina: instellingen van authenticatie in twee stappen wijzigen

Wat is authenticatie in twee stappen?

Authenticatie in twee stappen vormt een extra beveiligingslaag bij het inloggen door toegang te vereisen tot een extra inlogmethode. Als je authenticatie in twee stappen inschakelt, log je in met twee stappen:

1. Je vult je e-mailadres en je wachtwoord in (iets dat je weet).

2. Je vult een verificatiecode in die je binnenkrijgt op een apparaat, zoals je mobiele telefoon of tablet (iets dat je hebt).

Waarom authenticatie in twee stappen gebruiken?

Stel dat iemand jouw inloggegevens van Karify weet, dan kan hij/zij zonder de verificatiecode alsnog niet inloggen in jouw account. Om in te loggen, is namelijk ook nog toegang nodig tot het apparaat waarop jij de verificatiecode ontvangt. De verificatiecode vormt dus een extra beveiliging.

Het inschakelen van de authenticatie in twee stappen

Jouw zorgorganisatie kan in de Healthspace de authenticatie in twee stappen als vereist instellen bij het inloggen. Dit betekent dat je na het inloggen een scherm te zien krijgt, waarmee je de authenticatie in twee stappen direct dient in te schakelen in je account.

Je zal dan onderstaand schermvoorbeeld te zien krijgen, indien je de authenticatie in twee stappen, nog niet eerder hebt ingeschakeld met je account of als je voor het eerst inlogt in Karify.

Voorbeeldscherm Authenticatie in twee stappen instellen:

Indien je op je mobiele telefoon of tablet via de app inlogt, zul je onderstaand voorbeeld te zien krijgen:

Klik op ' Instellen' om door te gaan naar het voorbeeldscherm Authenticatie in twee stappen instellen.

Klik op de knop Authenticatie in twee stappen instellen. Sla de volgende stap over, en ga hier verder naar: Welke verificatiemethode instellen?

Als het inschakelen van de authenticatie in twee stappen (nog) niet vereist is, kun je dit nadat je bent ingelogd in Karify, als volgt instellen:

1. Ga naar Mijn account

2. Kies voor Authenticatie in twee stappen.

3. Klik op Authenticatie in twee stappen instellen.

Welke verificatiemethode instellen?

Je kunt uit twee methodes kiezen waarop je de verificatiecode wilt ontvangen.

Verificatie via SMS of via een Authenticatie app:

1. Verificatiecode per sms op je mobiele telefoon

2. Verificatiecode via een Authenticatie app

Wanneer bovenstaande filmpjes te snel gingen of dingen waren niet duidelijk kun je de stappen hieronder nogmaals rustig doorlopen:

1. Verificatiecode per sms op je mobiele telefoon

• Kies de "Via een SMS" optie.

• Vul je telefoonnummer in en klik op Bevestig telefoonnummer. Dit telefoonnummer wordt aan je Karify account gekoppeld. Je telefoonnummer is alleen zichtbaar voor jou en je Contactpersonen in Karify.

• Er wordt nu een 6-cijferige verificatiecode naar je mobiele telefoon gestuurd per sms. Deze code is 30 minuten geldig. Vul deze code in en klik op Verifiëren. Heb je de code niet ontvangen? Klik dan hier

• Je krijgt nu 3 herstelcodes te zien (zie onderstaand meer informatie). Kopieer, download of print deze codes en sla ze op een veilige plek op.

• Kies vervolgens voor een van deze opties en klik op 'Ik heb ze veilig opgeslagen of geprint' .

• Je bent nu klaar en hebt authenticatie in twee stappen ingeschakeld. Houd je mobiele telefoon bij de hand wanneer je de volgende keer op Karify inlogt.

2. Verificatiecode via een Authenticatie app

• Kies de "Via een app" optie.

1. Heb je nog geen authenticatie app? Dan kun je deze downloaden en installeren op een apparaat zoals een telefoon of tablet. Ga bijvoorbeeld naar de App Store of Google Play Store en download één van de volgende apps: Google Authenticator, Microsoft Authenticator of Authy. Klik op Verder wanneer je een Authenticatie app hebt geïnstalleerd.

2. Open de authenticatie app en volg de instructies voor jouw authenticatie app.

- Google authenticator: Druk op het '+'icoon rechtsonder in de app, druk vervolgens op "scan a QR code".

- Microsoft authenticator: Druk op de menu-knop in de rechterbovenhoek, vervolgens op "Add account" en "Other account".

- Authy: Druk op de menu-knop in de rechterbovenhoek, vervolgens op "Add account" en "Scan QR Code".

• Richt nu de camera op de QR-code binnen de Karify omgeving, de app zal deze herkennen.

• Druk op “Verder” wanneer de app uw Karify authenticatie code heeft toegevoegd.
  • Als de QR-code niet werkt, kies dan om handmatig de code in te voeren. Deze code kan u vinden door op “Lukt het niet om deze code te scannen?” te klikken.

• Vul de 6-cijferige verificatiecode uit jouw authenticatie app in. Elke 30 seconde genereert de app nieuwe codes. De vorige code blijft hierna nog 30 seconde lang geldig; elke code is in totaal dus een minuut geldig. Vul de meest recente code in en klik op Verifiëren

• Je krijgt 3 herstelcodes te zien (zie onderstaand meer informatie). Kopieer, download of print deze codes en sla ze op een veilige plek op.

• Kies vervolgens voor een van deze opties en klik op 'Ik heb ze veilig opgeslagen of geprint' .

• Je bent nu klaar en hebt authenticatie in twee stappen ingeschakeld. Houd het apparaat waarop uw authenticatie app staat bij de hand wanneer u inlogt bij Karify.

Ervaar je problemen met het inschakelen van authenticatie in twee stappen? Lees dan eerst dit artikel. Lukt het nog steeds niet? Neem dan contact op met onze Helpdesk via dit portaal (Stel een vraag).

Backup: herstelcodes

Het kan gebeuren dat je toegang verliest tot het apparaat waarop je de verificatiecode ontvangt. In dat geval kun je één van de herstelcodes gebruiken om in te loggen. Elke code kun je maar 1 keer gebruiken. Let op: Je verliest de toegang tot je account, wanneer je toegang tot je apparaat én je herstelcodes verliest, dus bewaar deze codes op een veilige plek. Je kunt de herstelcodes bijvoorbeeld printen en in je portemonnee bewaren of opslaan als bestand op je computer.

Ik heb geen mobiele telefoon maar wil toch gebruikmaken van authenticatie in twee stappen?
Neem in dit geval contact op met onze Helpdesk. Stuur bijvoorbeeld een vraag in via dit portaal en dan bespreken we de mogelijkheden.